Vores velfærd er truet  

IMG_1173

Af Anette Andersen

Jeg er rigtig bekymret for vores velfærd i fremtiden. Når jeg siger velfærd, tænker jeg især på vores fælles offentlige ansvar for børnehaver, skoler, sygehuse, hjemløse, vejarbejde og vedligeholdelse af parker, skove osv.

Vi er på vej mod et samfund, hvor mange af disse services kommer i udlicitering og bliver varetaget af private firmaer. Nogle kommuner eller regioner planlægger sågar, at arbejdet i fremtiden skal varetages af frivillige eller borgerne selv.

Min mor er en frisk og sund kvinde på 64 år, der stadig er på arbejdsmarkedet. Når hun fylder 65 år, går hun på velfortjent pension. Hun har ydet sit bidrag til samfundet. Faktisk tror jeg, at hun har været på arbejdsmarkedet, siden hun var 16 år. Med tiden bliver hun selvfølgelig ældre ligesom jeg selv og alle andre. Jeg håber hun holder sig frisk og rask rigtigt længe.  Alligevel tænker jeg ofte på, hvordan min mors liv kommer til at se ud, når hun bliver ældre. Eksisterer der plejehjem, hvor de bruger fagligt og kompetent personale, som har forstand på at pleje ældre mennesker? Bliver alle vores institutioner drevet af frivillig arbejdskraft? Og hvordan kan en institution i det hele taget lave vagtplaner baseret på frivillige? Institutionerne kan ikke forlange, at mennesker skal møde på arbejde, når man er frivillig.

Hvad nu hvis en frivillig kommer til skade ved en arbejdsulykke, hvem har ansvaret, og hvem betaler en evt. erstatning? Hvis vores plejehjem forsvinder eller bliver erstattet af frivillig arbejdskraft, hvad gør jeg så? Skal jeg selv passe min mor? Hvor ville det være urimeligt.

Jeg er ikke uddannet til at pleje hverken min mor eller andre ældre mennesker. Min mor og alle andre fortjener en god alderdom, hvor hun kan blive plejet af faglige kompetente personaler. Som samfund har vi pligt til at påtage os det ansvar. Alt andet er uværdigt.

Vi skal have råd til velfærd i fremtiden. Vi skulle nødigt ende med et samfund, hvor kun de rige kan få behandling. Faglært personale på vores offentlige institutioner er en nødvendighed og bør derfor være et krav.

For 2015 ønsker jeg en omfordeling af vores skattekroner som er anderledes og måske endda mere retfærdig. Jeg ønsker at vi i Danmark kan sikre borgernes forventninger til at velfærd kan opretholdes i fremtiden. Vi må løfte i flok, og alle bidrage med lidt ekstra i skatteposen. For vores velfærd skal bestå.

Comments are closed.

  • Udgiver

    Magasinet Politik er Tænketanken Ceveas webmagasin og udkommer hver 14. dag. Magasinet leverer inspiration og stof til eftertanke i form af politiske analyser, reportage og debat. På den måde bidrager Magasinet Politik til udvikling af nye ideer og debat af politiske visioner i centrum-venstre.

  • CEVEA

    CEVEA Att: Magasinet Politik Vesterbrogade 124B, 3. sal t.v. København V 1620 Denmark Email: magasinetpolitik@cevea.dk ISSN 2246-0977