”Så snak dog med polakkerne”

pd_cevea_dennis_3971

DENNIS GARTING kom til Danmark for syv år siden. Fællesskabet på arbejdspladsen og i fagforeningen gjorde, at han ikke blev snydt af sin arbejdsgiver. Nu prøver han at få andre udlændinge med i fagforeningen.  

Vi skal sætte os ind i den skurvogn, hvor der kun sidder udlændinge, hvis vi vil undgå løntrykkeri. Det siger tømrer og tysker Dennis Gartig, som selv kom med i 3F i Slagelse gennem en kammerat.

”Jeg har så mange gange oplevet, at tyskere og polakker sidder alene i deres egen skurvogn, uden at danskerne kommer ind for at snakke med dem. Det går ikke. Fællesskabet er vigtigt, for at få dem med i fagforeningen og op i løn,” siger han.

Ifølge Dennis Gartig bliver mange udlændinge snydt af deres arbejdsgiver, fordi de ikke kender reglerne i Danmark.

”De aner ikke, hvordan de skal læse en dansk lønseddel. Hvor skulle de vide det fra? Sådan noget kan en dansk kollega hjælpe med. Jeg kom hertil for syv år siden og vidste ikke, hvad jeg skulle have i timen. Men rygterne sagde, at det var mere end i Tyskland.”

Han forklarer, at det kun blev værre, da han skulle til at forstå de danske regler for skat, a-kasse og sygesikringen.

”Det er totalt håbløst, når du ikke kender reglerne og ikke kan sproget,” siger han.

For syv år siden pakkede Dennis Garting bilen og kørte til Danmark i ”desperation” over sin fremtid i Berlin. I dag prøver han at få andre udlændinge med i 3F, så de kan lære om deres rettigheder. Selv lærte han kun Danmark at kende, fordi en dansk kammerat fik ham med i fagforeningen og hjalp ham til rette her i landet.

”I fagforeningen og fællesskabet på arbejdspladsen lærte jeg en masse om mine rettigheder, og så var det jo meget lettere at sige fra, når en eller anden prøvede at snyde mig,” siger han og tilføjer:

”Det var fagforeningen, som fik mig integreret i Danmark.”

75 kroner i timen

Dennis Gartig understreger, at ingen kommer til Danmark for at ødelægge det danske arbejdsmarked.

”Polakker, tyskere, rumænere osv. Vi kommer for at få et bedre liv, end det vi havde derhjemme. Vi vil jo ikke ødelægge noget, som skal få os videre i livet,” siger han.

Inden Dennis Gartig selv satte kursen mod Slagelse, havde han sendt flere hundrede jobansøgninger til tømrervirksomheder overalt i Tyskland. Ikke et eneste sted fik han arbejde.

”Jeg kom herop med 500 Euro på lommen og noget tøj i bagagerummet på min bil. Jeg var gået fallit. De første to måneder var jeg nødt til at sove i et værelse bag værkstedet, hvor jeg fik arbejde. Jeg havde ikke råd til at betale en lejlighed,” siger han.

Alligevel var det bedre end at blive i Tyskland.

”Jeg havde brugt mine dagpenge, og jeg kunne ikke få kontanthjælp. I Berlin gik jeg rundt og håbede på et job til 75 kroner i timen. I Danmark fik jeg omkring 160 kroner. Det er jeg jo ikke den eneste udlænding, som har opdaget,” siger han og fortæller om sin søster, der er blevet hjemme i Tyskland.

”Hun arbejdede gennemsnitligt 50 timer om ugen. Hun vil gerne købe et hus, men hun ved ikke, om hun nogensinde får råd til det,” siger han.

Og fordi flere udlændinge ligesom Dennis Gartig i fremtiden kommer til Danmark for at arbejde, så er danskerne nødt at sætte sig ind i skurvognene og få dem med på holdet.

”Det er fint, når der kommer en fra fagforeningen og giver dem en pjece om løn og den slags. Men det er endnu bedre, hvis de snakker med folk på pladsen, for der er mange ting, som du ikke kan læse i en pjece,” siger han.

 

aabne graenserCevea Hæfte: Åbne grænser

Alle EU-borgere har ret til at pakke kufferten og rejse til et andet EU-land for at arbejde. Det giver job til mange danskere og bringer dygtig uden- landsk arbejdskraft til Danmark. Men det har en bagside. For EU-borgere, som kommer til Danmark, har krav på dansk velfærd og arbejder ikke altid på ordentlige vilkår.

Tænketanken Cevea har netop udgivet et nyt politisk hæfte med titlen “Åbne grænser”, der sætter fokus på  skyggesiderne ved EU. Hæftets to kapitler om hhv. social dumping og velfærdsturisme. Denne artikel er et uddrag fra hæftet. KØB DET HER

Comments are closed.

  • Udgiver

    Magasinet Politik er Tænketanken Ceveas webmagasin og udkommer hver 14. dag. Magasinet leverer inspiration og stof til eftertanke i form af politiske analyser, reportage og debat. På den måde bidrager Magasinet Politik til udvikling af nye ideer og debat af politiske visioner i centrum-venstre.

  • CEVEA

    CEVEA Att: Magasinet Politik Vesterbrogade 124B, 3. sal t.v. København V 1620 Denmark Email: magasinetpolitik@cevea.dk ISSN 2246-0977