Nulvækst er et smart ord for nedskæringer

Lars Løkke Rasmussen (V) har ét ultimativt krav til de partier, der skal støtte Venstre i regering: De skal støtte nulvækst i velfærden efter næste valg.
Men Venstre vil ikke fortælle, hvor pengene skal spares. De vil ikke fremlægge en plan, der giver danskerne ærlige svar.

Beregninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at nulvækst vil føre til mere end 20.000 færre velfærdsmedarbejdere om få år, hvis nedskæringerne smøres jævnt ud over den offentlige sektor.

Det vil bl.a. betyde:

  • 5.600 færre sygeplejersker og andet sundhedspersonale til at kurere de syge på hospitalerne.
  • 5.200 færre lærere til at undervise i folkeskolen, på teknisk skole, gymnasiet osv.
  • 2.900 færre pædagoger til at passe vores børn på legepladsen og i vuggestuen.

I alt koster nulvækst 24.200 af velfærdens fagmedarbejdere over de kommende år.

Nulvækst koster job

Det lyder mærkeligt, at nulvækst betyder fyrede brandmænd, politifolk og pædagoger. For med nulvækst er der vel ligeså mange penge i kassen som sidste år?

Nej. Desværre ikke.

For det første bliver vi flere ældre. I 2020 vil hver fjerde dansker være over 60 år gammel ifølge tal fra Danmarks Statistik.

Og for det andet vil omkostningerne til velfærden vokse, hvis vi fortsat skal tage os ordentligt af børn, ældre og syge. Operationsudstyr på hospitalerne bliver mere avanceret, men også dyrere. Medicin til ældre bliver bedre, men stiger samtidig i pris. Og computere i folkeskolen koster mere end tavlekridt og kladdehæfter. På den måde falder mængden af penge, som kan bruges på ansatte.

Stigende udgifter og fastfrosne budgetter graver altså dybe huller i den kasse, som skal betale lønnen. Når Venstre siger nulvækst, er det altså et smart ord for nedskæringer.

Skærmbillede 2014-08-28 kl. 09.30.28Anm: øvrig dækker over “øvrige tjenester”, “økonomiske anliggender”, “fritid, kultur og religion”, “miljøbeskyttelse” samt “boliger og faciliteter”.

Kilde: AE på baggrund af Danmark statistiks COFOG-statistik for offentlig fuldtidsbeskæftigelse.

 

Comments are closed.

  • Udgiver

    Magasinet Politik er Tænketanken Ceveas webmagasin og udkommer hver 14. dag. Magasinet leverer inspiration og stof til eftertanke i form af politiske analyser, reportage og debat. På den måde bidrager Magasinet Politik til udvikling af nye ideer og debat af politiske visioner i centrum-venstre.

  • CEVEA

    CEVEA Att: Magasinet Politik Vesterbrogade 124B, 3. sal t.v. København V 1620 Denmark Email: magasinetpolitik@cevea.dk ISSN 2246-0977