Konference i Cevea: Tyskland lever af andres forbrug

Former Social Democratic party chairman Oskar Lafontaine

Tyskland har sænket lønningerne for de ansatte, men producerer som aldrig før. Mens den almindelige tysker må vende hver euro tjener virksomhederne styrtende summer på en eksport, der er båret af kunstigt lave omkostninger. Ifølge den tyske økonom Heiner Flassbeck, som kan opleves ved Ceveas konference om fremtidens arbejdsmarked, har dette været en afgørende faktor i eurokrisen og er en bombe under det tyske samfund. 

af Søren Birkegaard, Cevea

Danish Crowns fyring af en gruppe medarbejdere er blot et kapitel i historien om tabet af industriarbejdspladser på dansk jord. Tyskland har tilsyneladende dæmmet op for denne udvikling. En succeshistorie ifølge nogen. Et forfejlet og usolidarisk kneb ifølge Heiner Flassbeck, der selv har siddet med ved bordet da stenene for dette blændværk blev lagt. Ifølge Flassbeck har den tyske regering i samarbejde med erhvervslivet lagt en kurs der udhuler almindelige tyskeres økonomi, for at sænke produktionsomkostningerne. Dette har sikret en kunstig eksportsucces for tyske virksomheder.

Som det ses af figur 1 har Tysklandholdt lønudviklingen tilbage i de sidste ti år, mens lønudviklingen i andre europæiske lande har været stødt stigende.

Skærmbillede 2014-01-29 kl. 22.00.11

Lønrestriktionen er ikke i sig selv noget problem. Vi kan se af figur 1 hvordan lønudviklingen i Italien jo også har stået stille. Det kunstige ved det tyske tilfælde er at man samtidigt med den ringe lønudvikling har oplevet en stødt stigende produktivitet, mens produktiviteten for eksempel i Italien har stået stille på niveau med lønnen. Der er altså opstået et stadigt stigende hul mellem de lønninger der bliver givet og den mængde varer der bliver produceret. Ethvert fornuftigt menneske ved at det der produceres også skal sælges, men da de tyske medarbejdere ikke har fået flere penge mellem hænderne er de ikke i stand til at aftage den stigende mængde varer der bliver produceret i Tyskland. Faktisk har en stadigt stigende gruppe på arbejdsmarkedet svært ved bare at dække de faste udgifter.

Skærmbillede 2014-01-29 kl. 22.00.56

For at kompensere for den faldende efterspørgsel på det tyske marked er tyske virksomheder begyndt at eksporterer deres produktionsoverskud til discountpriser. Dette ses i figur 2, hvor det stabile indenlandske forbrug (inländische Verwendung) står i skærende kontrast til den voksende eksportandel. De tyske virksomheder er som en herremand der udsulter sine bønder mens han overfodre sine dyr for at få plads til næste års høst. Det er en udvikling der hverken tjener Tyskland, dets samarbejdspartnere eller den stigende andel af tyskere der må klare sig på et eksistensminimum.

Dette er blot et af de aspekter der sætter udviklingen i den tyske økonomi til diskussion. På den ene side er Tyskland kommet sig imponerende hurtigt efter krisen, blandt andet med en arbejdsløshed der ligger markant under den i andre europæiske lande, men på den anden side bliver det i stigende grad tydeligt at helbredelsen ikke har været uden bivirkninger.

Dette bliver hovedtemaet på Ceveas konference, der afholdes den 6. februar. Her vil blandt andre Heiner Flassbeck belyse udviklingen i Tyskland, mens politikere og eksperter vil diskuterer hvad Danmark kan lære af den tyske udvikling. Kan fremtidens arbejdsmarked være stabilt og velreguleret eller bevæger vi os uundgåeligt mod stadigt mere fleksibilitet og usikkerhed?

Heiner Flassbeck er Tidligere økonomisk vismand og chefrådgiver for SPD. Han sad med ved bordet da de berygtede Hartz-refomer blev vedtaget, men henviser nu til de økonomiske problemer, de har medført. Flassbeck er nuværende underdirektør i UNCTAD og tilknyttet Institute for New Economic Thinking.

Comments are closed.

  • Udgiver

    Magasinet Politik er Tænketanken Ceveas webmagasin og udkommer hver 14. dag. Magasinet leverer inspiration og stof til eftertanke i form af politiske analyser, reportage og debat. På den måde bidrager Magasinet Politik til udvikling af nye ideer og debat af politiske visioner i centrum-venstre.

  • CEVEA

    CEVEA Att: Magasinet Politik Vesterbrogade 124B, 3. sal t.v. København V 1620 Denmark Email: magasinetpolitik@cevea.dk ISSN 2246-0977