EU skal sikre fremtiden for de unge

Jeppe Kofod

JEPPE KOFOD: 5,3 millioner mennesker under 25 år er uden arbejde i de 28 EU-medlemslande. Den høje arbejdsløshed er en katastrofe af dimensioner. Særligt alarmerende i Sydeuropa. Europa skriger med andre ord på en ny politik.

af Jeppe Kofod, spidskandidat for Socialdemokratiet til Europa-Parlamentsvalget.

Bankerne har drænet kassen
Hvordan er Europa endt her? Det hele startede med finanskrisen, der i 2008 ramte USA. I de efterfølgende år skyllede den ind over Europas finansielle sektor, hvor problemerne langsomt spredte sig. I 2009 bad 10 central- og østeuropæiske banker om den første økonomiske redningspakke fra EU’s medlemsstater.

De efterfølgende år kom banker i hele EU i problemer, og det har siden været nødvendigt med store redningspakker for at undgå bankkrak med altødelæggende konsekvenser for den europæiske økonomi til følge. Derfor har staterne måtte træde til. Siden 2009 har de europæiske stater sprøjtet over 480 milliarder euro ind i den europæiske banksektor. Samtidigt har medlemsstaterne stillet yderligere over 1 billion euro i garantier for banker, der kom ud på for dybt vand.

På den måde blev bankernes problemer til staternes problemer, fordi kæmpemæssige mængder af dårlig privat gæld blev til offentlig gæld. Den finansielle krise blev til en økonomisk gældskrise i Europa. Derfor har perioden 2008 til 2012 set en stigning i den gennemsnitlige gæld blandt EU’s medlemsstater fra 70 % til 90 % af BNP.

Europas befolkning har betalt prisen
I løbet af de sidste fem år har politikerne bedt befolkningerne om store økonomiske ofre. Befolkningerne har måttet acceptere besparelser på sociale ydelser, løntilbagegang og arbejdsløshed.

Vi har oplevet den mest voldsomme økonomiske krise siden 1930’ernes store depression. Vi risikerer at tabe en generation på gulvet. Millioner af skæbner risikerer at blive tabt og permanent ryge ud af arbejdsmarkedet.

Det er resultatet af et EU domineret af de blå.

Det er et EU, der kan mobilisere 700 milliarder euro på at stabilisere bankvæsnet, men kun finde 6 milliarder euro til at redde unge ud af arbejdsløshed.

Der er noget helt galt med den prioritering.

Der er brug for et nyt flertal og en ny politik i EU. Et flertal for job og grønne ambitioner. Det tyske miljøministerium har regnet på, hvor mange arbejdspladser der kan skabes ved at hæve EU’s CO2 reduktionsmål fra 20 % til 30 % i 2020. Resultatet er seks millioner nye arbejdspladser. I Danmark vil vi særligt gavne af en grøn EU politik, da vi er det land der relativt set eksporterer mest grøn energiteknologi. Tænk på virksomheder som Vestas og Siemens som producerer vindmøller i Danmark. Og vores virksomheder som Danfoss, Grundfoss og Velux, der producerer energieffektive varmepumper, termostater og vinduer.

Samarbejde, ikke splittelse
Den økonomiske krise har betydet, at skepsissen mod EU er vokset. Frustrationerne giver fremdrift til partier som Frihedspartiet i Holland, UKIP i England og Dansk Folkeparti herhjemme.

Fælles for dem er, at de ønsker at splitte det europæiske samarbejde ad. Men splittelse og grænsebomme skaber ikke arbejdspladser til Europas unge. Det tøjler ikke bankerne. Det skaber ikke vækst. Det sikrer ikke en stærk europæisk stemme overfor Rusland. Det løser ingen problemer. Tværtimod.

Derfor er det altafgørende, at alle der støtter et europæisk samarbejde og en ny politik for Europa kommer til stemmeurnerne den 25. Maj. Vi har brug for et EU, der prioriterer arbejdet for nye arbejdspladser højest. Der tør tage kampen mod store finansinteresser. Der vil gå forrest i den grønne omstilling. Vi har brug for samarbejde og forandring.

Comments are closed.

  • Udgiver

    Magasinet Politik er Tænketanken Ceveas webmagasin og udkommer hver 14. dag. Magasinet leverer inspiration og stof til eftertanke i form af politiske analyser, reportage og debat. På den måde bidrager Magasinet Politik til udvikling af nye ideer og debat af politiske visioner i centrum-venstre.

  • CEVEA

    CEVEA Att: Magasinet Politik Vesterbrogade 124B, 3. sal t.v. København V 1620 Denmark Email: magasinetpolitik@cevea.dk ISSN 2246-0977