”Abwarten und Tee trinken” – Det tyske valg kort fortalt

Angela_Merkel_(2008)

22. september gik tyskerne til valg. Merkel fik et kanonvalg, men hun har ingen klar koalitionspartner, efter hendes liberale venner fik en syngende lussing. Derfor venter svære forhandlinger med Socialdemokraterne og De Grønne.

af Jakob Esmann,  stud.mag. i tysk sprog, litteratur og kultur ved Aarhus Universitet.

Abwarten und Tee trinken. Sådan lyder et tysk udtryk. Afvent og drik te. I hvert fald er det en opfordring til de europæere, der venter på, hvad der sker i tysk politik efter valget. Søndag den 22. september gik tyskerne til stemmeurnerne for at afgøre, om det skulle være den nuværende forbundskansler Angela Merkel (CDU) eller hendes udfordrer Peer Steinbrück (SPD), der kunne sætte sig i kanslerstolen. Angela Merkel var favorit fra starten af.

Meningsmålingerne for CDU var gode og stabile mellem 38 og 40 %, og hun scorede usandsynligt højt i personlig popularitet imod sin udfordrer, Peer Steinbrück, som for mange var lidt for rap i replikken. Peer Steinbrück fortalte da også klart, hvad han syntes om sine kritikere, da han – midt i valgkampen – fremviste sin udstrakte langefinger på forsiden af Süddeutsche Zeitung Magazin.

Steinbrücks socialdemokrati havde længe ligget stabilt mellem 26 og 30 % af stemmerne, men måtte på valgnatten meget skuffede se et resultat tikke ind på 25,7 %, der kun var marginalt bedre end partiets historisk dårligste valgresultat i 2009. Herefter trak Steinbrück sig fra toppolitik.

Næsten absolut flertal til Merkel

Merkel gik efter at fortsætte sin regeringskoalition med det liberale FDP, og Steinbrück gik efter et rød-grønt flertal med Die Grünen, præcis som regeringen så ud fra 1998 til 2005. Men ingen af de to muligheder lykkedes.

Merkel fik et kanonvalg og er kun fem mandater fra et absolut flertal

Merkels regeringspartner FDP havde længe været plaget af dårlige meningsmålinger under den høje spærregrænse på 5 %. Valget blev da også skæbnesvangert for Tysklands liberale, selv om partiet fik indhentet lidt i målingerne. Partiet fik for første gang i dets historie ikke nok stemmer til at blive repræsenteret i Forbundsdagen i Berlin. Derimod fik Merkel et kanonvalg og er kun fem mandater fra et absolut flertal.

En ubekvem sandhed

På trods af resultatet er situationen ikke bekvem for forbundskansleren. Hun har nemlig ingen oplagt regeringspartner. Uden FDP er kun SPD, Die Grünen og Die Linke tilbage. Sidstnævnte kan Merkel umuligt gå i regering med. Derfor er Merkel trods 41,5 % af stemmerne henvist til enten SPD eller Grüne for at danne regering. En regering med Die Grünen ville i så fald ske for første gang, og Merkel regerede allerede en såkaldt ”Große Koalition” med SPD fra 2005 til 2009, men var absolut ingen succes for socialdemokraterne.

 regeringsforhandlingerne bliver svære og kommer til at tage tid

Den kvikke læser har bemærket, at SPD, Grüne og Die Linke jo så har flertal sammen. Men Die Linke er gamle kommunister og milevidt fra SPD og Die Grünen på europapolitikken, så det afviste Peer Steinbrück blankt. Hvis de tre partier samarbejdede, ville de have et flertal uden om Merkel.

Mindsteløn og børnebidrag

Netop det faktum har fået venstrefløjen til at vejre morgenluft. For regeringsforhandlingerne bliver svære og kommer til at tage tid, men derfor kan Forbundsdagen stadig vedtage politik. Af den grund kunne de tre oppositionspartier altså hypotetisk set sammen gennemtrumfe røde mærkesager som eksempelvis en lovbestemt mindsteløn.

kan gennemtrumfe røde mærkesager som eksempelvis en lovbestemt mindsteløn

Mindstelønnen var da også en varm kartoffel i valgkampen. SPD og Die Grünen kæmpede for en mindsteløn på 8,5 euro, som skulle løse problemet med ”working poor”, som er et voksende problem. Derudover har man også diskuteret den såkaldte Betreuungsgeld. ”Betreuungsgeld” er en særlig form for børnebidrag, som Merkels regering indførte. Med beslutningen betaler man forældre ca. 1100 kroner om måneden for at passe deres børn hjemme i stedet for at sende dem i daginstitution. I Tyskland mangler der da også 220.000 daginstitutionspladser! De to nævnte politikområder har været blandt de vigtigste i valgkampen, men ifølge mange var valgkampen kedelig og manglede konflikter.

EU-skeptikere på fremmarch

På EU-politikken, hvor SPD kunne have lagt afstand til CDU ved at tale om europæiske investeringspakker og meget andet, blev der dog fra socialdemokratisk side klart tonet ned. Måske tænkte man, at man bedst nedtonede forskellene for at forberede sig selv og vælgerne på en regeringskoalition mellem CDU og SPD.

nedtonede forskellene for at forberede sig selv og vælgerne på en regeringskoalition mellem CDU og SPD

Europapolitikken fik fokus særligt fra det nye protestparti, Alternative für Deutschland, der er dannet af EU-kritiske røster i de borgerlige partier i foråret. Partiet, som vil af med euroen, endte med at være uhyre tæt på at opnå valg, men fik kun 4,7%. Man må forstå, at det i Tyskland er ret banebrydende, at EU-kritikken tager til, fordi der har været bred konsensus om, at Tyskland – for enhver pris – har en historisk forpligtelse til at holde sammen på det europæiske samarbejde.

Side om side med AfD i meningsmålingerne lå FDP. At netop de to partier har splittet stemmerne blandt en del borgerlige vælgere er en årsag til, at det for dem begge slog fejl at lande over de 5 %. For præcis en uge inden forbundsdagsvalget var der delstatsvalg i Bayern. Her fik FDP et katastrofevalg, og det satte spekulationer i gang om hvorvidt mange af Merkels vælgere ville krydse liberalt – i sympati og af rent strategiske årsager. Men det lykkedes ikke.

Regering over midten?

En mindretalsregering alene med CDU vil i tysk politik være utænkelig. Når FDP ikke er en mulig partner, er SPD det mest oplagte bud, men Die Grünen er også inviteret til samtaler. Selv om mange i SPD er imod at gå i regering med CDU, har partiets ekstraordinære kongres dog vedtaget at føre indledende samtaler med CDU.

En borgerlig mindretalsregering vil være utænkelig  i tysk politik

Det forventes, at SPD sælger sig dyrt og kræver en lovbestemt mindsteløn, højere topskat, afskaffelse af Betreuungsgeld og et loft over huslejestigninger. Om de får det igennem er det helt store spørgsmål. I al fald skal endnu en partikongres godkende reelle regeringsforhandlinger, ligesom partiets medlemmer skal godkende et eventuelt regeringsgrundlag mellem CDU og SPD, hvis det kommer dertil. Uanset hvad bliver forhandlingerne vanskelige og resultatet afgørende for hele Europa.

NB: Redaktionen er afsluttet pr. 1. oktober 2013

Tabel: Endeligt valgresultat

Partinavn Position/forklaring Valgresultat 2013 Mandater 2013 Ændring %(ift. 2009) Ændringmandater(ift. 2009)
CDU/CSU Kristendemokrater, konservative 41,5 % 311 +7,7 +72
SPD Socialdemokrater 25,7 % 192 +2,7 +46
Linke Socialister 8,6 % 64 -3,3 -12
Grüne Grønne, centrum-venstre 8,4 % 63 -2,3 -5
FDP Liberale 4,8 % 0 -9,8 -93
AfD Euroskeptikere 4,7 % 0 +4,7 -
Piraten Fri fildeling, privathed m.m. 2,2 % 0 +0,2 -
NPD Nationalister 1,3 % 0 -0,2 -
Andre 2,8 % 0 +0,3 -
I alt 100 % 630

 

Comments are closed.

  • Udgiver

    Magasinet Politik er Tænketanken Ceveas webmagasin og udkommer hver 14. dag. Magasinet leverer inspiration og stof til eftertanke i form af politiske analyser, reportage og debat. På den måde bidrager Magasinet Politik til udvikling af nye ideer og debat af politiske visioner i centrum-venstre.

  • CEVEA

    CEVEA Att: Magasinet Politik Vesterbrogade 124B, 3. sal t.v. København V 1620 Denmark Email: magasinetpolitik@cevea.dk ISSN 2246-0977