#30 Relationel velfærd

cropped-header2.jpg

 

Magasinet Politik sætter i denne uge fokus på Relationel Velfærd og de konkrete problemer, der opstår, når den relationelle kontakt i samfundet brister. Nummeret fremlægger også en kritik af organiseringsmodeller baseret på transaktionslignende forhold som eksempelvis New Public Management.

Inden for den relationelle tilgang taler man om, at der i samfundet findes såkaldte tamme såvel som komplekse services. Tamme services, som for eksempel at forny sit pas, er standardiserede og mekaniske. Services af mere kompleks karakter, som eksempelvis at få langtidsledige i job, er ofte komplicerede, hvor flere forskellige forhold er afhængige af hinanden på mange, uforudsigelige måder.

Magasinet Politik sætter fokus på temaet i fire tekster, som på forskellige måder belyser kritikken af transaktionsmodeller og forholder sig til det relationelle velfærds alternativ:

Offentlige services i en kompleks verden:

Rick Muir, der er chef for Offentlige Servicereformer i den engelske tænketank IPPR, forklarer forskellen mellem tamme og komplekse samfundsproblemer og redegør for, hvordan begge typer af problemer bedst håndteres.

Den menneskelige omsorg må ikke blive rutine:

Cevea sætter med denne artikel fokus på den oplevelse borgeren har af systemet, når omsorg og menneskelig kontakt bliver en arbejdsmæssig rutineopgave. Det tidligere plejebarn Michelles ønsker til det offentlige system er en forbedring af relationerne mellem plejefamilien, det kommunale og barnet.

Fra transaktioner til relationer:

Rick Muir og forskningskollega Imogen Parker beskriver forskellige typer af offentlige services set i forhold til borgerens behov, både de transaktionslignende services og de af relationel karakter. Forfatterne undersøger, hvornår hvilke services er mest optimale at bruge.

Life Challenge ændrer unges opfattelse af sig selv:

Uanset at lærerne gør alt, hvad de kan, mangler de tid til fordybelse i hver enkelt skoleelev. Det kan AKT-konsulenter og coaches kompensere for, fortæller Anni Kirk og Anja Nielsen, der med projektet Life Challenge, giver de unge et forløb med nærvær og mulighed for fordybelse, som folkeskolerne mangler ressourcerne til at kunne indfri.

Comments are closed.

  • Udgiver

    Magasinet Politik er Tænketanken Ceveas webmagasin og udkommer hver 14. dag. Magasinet leverer inspiration og stof til eftertanke i form af politiske analyser, reportage og debat. På den måde bidrager Magasinet Politik til udvikling af nye ideer og debat af politiske visioner i centrum-venstre.

  • CEVEA

    CEVEA Att: Magasinet Politik Vesterbrogade 124B, 3. sal t.v. København V 1620 Denmark Email: magasinetpolitik@cevea.dk ISSN 2246-0977